Wednesday, March 5, 2014

March


I like March. It’s not February anymore and not April yet. The temperature is still unstable; some day is spring-like warm and some day winter-like cold. However, I think there is something exciting and hopeful about March. I was born in March.

Last week in February, my husband invited me to go for a drive to Shirahama in Wakayama, a three-hour-drive from my house.
Spring comes earlier there and the paper said “ume”; the Japanese apricot, trees were in full bloom at Minabe apricot trees farm field (南部梅林)
 
First I wanted to see the ocean at this Senjyōjiki(千畳敷;1000-mat-spreadingIt is a widely spreading sandstone formation sloping into the Pacific Ocean. It has been formed by erosion taking place through surging ocean since time immemorial.

 

  





  It looks like  huge remains.



  

Sandstones are soft enough to make it easy to carve so there are lots of scribbles on it by thoughtless visitors (not visible in this picture, though).
 
 

Merciless and destructive sometimes, still so powerful and merciful and benevolent the ocean is.





Then we headed for ume viewing. I  had noticed many ume trees flowering here and there on entering Wakayama. Seen from afar, it looked like translucent veils were hanging all over, but taken a closer look they were lovely snow-white.







as busy as a bee!
 





They have been cultivated for a harvest, whose origin dates back to Meiji Era (1868-1912). Wakayama now produces 60% of gross ume production in Japan, whose products are  famous for  their top quality called Nankou-ume (南高梅). 
 
 

The fruit is mainly made into “Umeboshi”; pickled ume,
and used as a preserved food.
I like umeboshi low in salt, it's healthy and tasty. A rice ball with it buried inside is very simple but helpful especialy in such a case of emergency.

 

 

 

 
weeping ume tree planted on the sidewalk


Coming March 11th marks the third anniversary since the great East Japan Earthquake. We tend to be off guard for a disaster with the passage of time. Many people in the heavily stricken region in Fukushima are still struggling. March is also the time to remember and share the feeling and brace myself again.

Wakayama
 

32 comments:

  1. しだれ梅、とてもきれいです。南部の梅はおいしいですよね。いつも有難うございます。明治時代から作られてるのですね。梅農家の人々のご苦労や、工夫のおかげで、おいしい梅干しが、いただけるのですね。
    三段壁は行かれましたか。私は去年、はじめて、三段壁の洞窟にはいりました。昔から、この洞窟があったのかしら?
    Have a lovely day!

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    1. 後でわかったのですが、千畳敷の近くにあるんですね。行けなくて残念!洞窟、是非入ってみたいです。洞窟からみた海や青い空。きっと世界が違って見えるのではないかなと思います。まさに空海ですものね。

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  2. Those sandstone formations are so beautiful and interesting--I've never seen anything quite like it. And your Pacific Ocean looks just like my Pacific Ocean (in California). Funny to think the same ocean touches both shores.

    The blossoming Ume trees are beautiful. And I love the way you describe March--it really is neither here nor there, but between.

    Thank you for the reminder of the earthquake anniversary--I know that it is impossible to recover from a major disaster in three years. I'm sure there is still so much fear and trauma.

    Thank you for this wonderful post.

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    1. The formations created by the time and tide for many many years are incredible!
      The thought Ocean connects our countries makes me feel happy.
      Damage from earthquake and followed by tsunami were too much to endure, in additions to tthose, the nuclear plants related effect made things much more worse. According to a recent survey, more than 82% of Fukushima residents who answered to the questionnaire said path to recovery remained unseen.

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  3. しっとりとした素敵な英語のナレーションと共に素晴らしい眺めを楽しみました。波しぶきがまぶしいようです。3月は何となく懐かしい感じがしますね。宿題のない春休みなどの思い出もあって。東北に悲しい思い出(だけでなく進行形ですが)ができてしまいましたが、住民の前向きの姿をTVで見るとこちらが励まされます。

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    1. Haricotさんのブログを見て、「南部梅林の梅が満開みたいね」と主人に話すと、丁度私用で和歌山に行く予定だった主人が「行ってみるか?」と誘ってくれました。和歌山に入るあたりから、あちこちに白い花が満開になっているのが目に入りますね。さすが名だたる梅の生産地ですね。
      上のリポストにも書きましたが、福島県民の82%の人が、まだ復興の道筋はついていないと答えておられますね。考えさせられます。

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  4. お誕生日は3月ですか。おめでとうございます。
    海を眺めて、梅見を楽しんで。ご夫婦で素敵なドライブができていいですね。

    私も毎年梅干しをつけますが、低塩で一度失敗して、以来我が家はしょっぱい梅干しです(^_^;) 梅ジュースも好きで、こっちのほうが今はお気に入りです。

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    1. ありがとうございます。誕生日を喜ぶ年齢ではなくなって久しいですが、でも家族や友達からの温かい思いやりはやはりうれしいものですね。
      梅干し作られてるんですね!私も以前挑戦したことがありますが、カビをはやしてしまって・・・それに高血圧なので、塩分控えめでないとだめなので^^; この美味しい南高梅の減塩梅干しを毎年頂くんです。
      梅ジュースや梅酒は簡単でヘルシーなので、私も毎年作っています。

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  5. Hello, Cosmos
    ご主人と素敵な旅をされましたね!3時間で白浜に行けるのですね。奈良に移ってすぐに白浜にドライブしましたが、あの時は随分遠い感じがしました。でも梅は山ほど買って帰りました。何度みても梅の花はやっぱり可憐ですね。ホント!蜜蜂たちもしばらく大忙しのことと微笑ましい気分になりました。千畳敷素晴らしいですね。始めて見ました。ポストして下さって有難う!
    Happy week!

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    1. 阪奈道で行きましたが、私も意外と近いなと思いました。でも以前熊野那智まで行った時は、5時間ほどかかったと思います。気温16度くらいある日で、後で知ったのですが、花粉やpm2,5注意報がでていたそうです。温かくなると悩ましいところですね。千畳敷は以前も行ったことがあるはずなのに、改めてすごいなと目を見張りました。海のある風景、心が豊かになりますね。海辺に住んでいる方は、怖い思いをされることもあるでしょうが。しばらく寒いようです。お大事にね。

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  6. cosmosさん こんにちは! 
    お誕生月が3月ですと心優しい 魚座ですね。 おめでとうございます!
     昨年ご紹介頂けた 水仙が海に向かって咲く光景が今でも忘れられませんが、この度も 初春の海辺をご主人様と楽しまれるお気持ちがお写真から伝わってきます。面白い岩場ですね。 鬼が一生懸命 洗濯している様子がふと頭に浮かびました。 食べられる大きな梅の木にも可憐な花が満開ですね。 和歌山の梅は美味しくて特に蜂蜜漬の甘い梅干しが大好きです。 実が柔らかく大根おろしの上にほぐして食べるのが好きです。
    私もこの時季になると3.11を思い出さずにはおれません。 皆さんの心の傷が少しずつでも癒える事を心から祈ります。  p.s. Cooちゃんのお家に入れて!  可愛くて何度も見ています。

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    1. Anzuさん、「心優しいうお座」なんですか?!そうだといいんですが^ー^  「鬼が一生懸命 洗濯している様子」楽しいですね。ギザギザあり、何重もの層があり、あるところにはさざ波の描く線があり、棚田状の段があり・・・強い海風にあたりながらも海水のつくる造形の力強さに浸りました。

      「大根おろしの上にほぐして食べる」のを私もやってみます。
      Cooの写真見て下さってありがとうございます^^

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  7. お誕生日、おめでとうございます。魚座かしら? うちには三匹のお魚がいます。 私以外はみんな魚座なんですよ。白浜の千畳敷、すばらしいですね。私、行ったことがなくて、こうしたお写真を拝見すると、ぜひ一度行ってみたいです。
    テンプレートトップの梅のお写真、すばらしいです! 南部梅林も行ったことがなくて(残念)。いつもその近くの親戚から、蜂蜜入りの梅干を送ってもらいます。おいしいです。日本一ですね。梅酒は毎年、大量につくります。なんか健康にいいような気がして、夕食時に飲んでいます。春らしい記事、とても楽しめました。ありがとうございます。

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    1. お魚さんが3匹(人)も!いやあ、なんか親近感がわきますねぇ^ ^
      和歌山も魅力満載です。まだ熊野古道は歩いていないので、是非と思っていますが。海あり山あり美味しい食べ物あり・・これからどんどん出かけようと思っています。三段壁の洞窟にも。もっとも運転手次第なので説得に努めます^ ^: 寒の戻りが厳しいですね。ご自愛下さい。

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  8. Hello Cosmos!
    Beautiful photos, you show an interesting contrast between ancient rock formations and gentle new blossom. The rocks look fascinating,so many patterns and layers.and the weeping ume tree is gorgeous. In Edinburgh we have had a lot of rain and almost no frost,however March can be unpredictable so we must wait and see what comes! Whatever the weather there is always a feeling of exhilaration and renewal.

    Have a lovely weekend,
    Ruby

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    1. Hello Ruby!
      In your blog, I can see and feel a profusion of fresh spring flowers! The day we went there, the temperature rose up to 16 degrees celsius like mid or end of March. I found later that day that causion was advised against particulate matters coming from the continent and pollen as well. When spring is coming, we have to face these unpleasant dilemma. Do you have this kind of problem? Still I can't wait for spring to come:)

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  9. cosmosさん、こんにちわ。

    ようやく梅の花が咲き始めました。 気のせいか今年は遅いような気がします。
    南高梅は色鮮やかで、とても美味しそうです。

    まだすこし、寒さが残っていますが、春の楽しみも次第に増えてきますね。

     

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    1. やはり今年はどこも梅の開花が遅れたようですね。近辺でもやっと咲き出している感じです。この寒の戻りでいましばらく楽しめそうです。ところで去年植えた我が家の桃の木はまだ蕾さえふくらんでいません。記念の木なので咲いてくれるのを心待ちにしているのですが。
      今日は白いものがちらついています。春の楽しみは、またすこしおあずけですね。

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  10. 潮風にふかれながら海岸を歩いたり梅を愛でたり、楽しいドライブ旅行でしたね。学生時代に白浜から潮岬まで鉄道とバスで旅しましたが、千畳敷、名前は覚えているのに、あらためてこんなところだったのかと眺めています。もうすぐ私たちの誕生日ですね。I’d like to get better with age like a fine “umeshu” (made from Nankobai). ヘッダーの枝垂れ梅見事です。

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    1. 私も千畳敷は行っているはずなのに、こんなにすごかったかなと改めて思いました。海風が強くて、砂岩に腰掛けながら、打ち寄せる波を眺めていました。誕生日おめでとう、よーこさん!同じ月、しかも一日違いなんて、とてもうれしいです。ヘッダーの梅は西大寺近くの菅原神社での撮影です。盆栽の見事な梅も多く展示され、満喫できました

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  11. First -- A very Happy happy birthday, dear cosmos! I wish you loads of happiness, joy and smiles for all the years to come. May God bless you, always. :)

    Such a beautiful post on the month of March, your drive must have been a wonderful time with your husband and in the lap of nature. The rock formations look interesting and the place looks absolutely non-touristy. I could feel the breeze along with you. The Ume fruits look tasty and so does the pickle, and now it also reminds me of your cherries :) It's heartening to read that people are still struggling to come to life in the disaster struck areas, just reminds us how cruel nature can be sometimes...

    Wish you a wonderful March ahead, cosmos -- I wish spring arrives early for all of you. In India, winters are almost over and temperatures are getting hotter by the day, we will be stepping into summer season soon.

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    1. Thank you for your kind birthday wishes, Arti! Birthday is a happy reminder that I am blessed with people like you who send me good wishes. My grandson turned one this month. We'll have a joint birthday dinner soon. One year makes a big difference. It's amazing to see how he is growing.
      People in stricken area have come so far but still long way to go. There are lots of problems they can't do for themselves. I sincerely hope things get better.
      You are already stepping into summer season! Stay cool and have happy days ahead, Arti.

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  12. ✿⊱°•
    Parabéns pelo seu aniversário!!!!
    As fotos estão maravilhosa.
    As rochas são impressionantes, mas eu amei a árvore toda florida.

    °º。♪♫Bom fim de semana!°。♪♬
    Beijinhos✿♫° ·.
    Brasil⊱°•

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    1. Thank you Magia for your comment.
      I'd like to learn some Portuguese!
      Obrigada, Magia!

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  13. I love your Spring like header and I really enjoyed the coastal photos. I love coastal scenes where there are interesting rock formations. So often the rocks are merely craggy rather than interesting. My favourite way of eating apricots is to stew them in a little water, and then liquidise. The same with plums.

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    1. These layers of sandstone may have topographical features.
      These ume are not stewed but salted. To make Umeboshi takes a few process to go through and it takes scrupulous care not to get them mold during the process. Ume juice or Ume wine are easy to make. I like aged Ume wine very much.

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  14. Cosmos-san, Wonderful post. I love Umeboshi !!! my mother would make Onigiri using umeboshi, but she always saved me few to eat all by it self.

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    1. Thank you for stopping by. You like Onigiri using Umeboshi! I remeber red salty Umeboshi or gingers pickled with red Shiso in a big pot in a pantry as a child. Now I prefer umeboshi low in salt.

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  15. こんばんは。月ヶ瀬梅林も南部梅林もとても綺麗に梅が咲いています。お写真もとても美しいです。私は数年前、南部ロイヤルホテルに泊まって、熊野古道を少し歩きました。 お正月でしたので、梅の花は見る事が出来ませんでした。
     話題は変わりますが、桜前線の他に、金木犀前線というものが有ります。 中国から、雄の金木犀だけ輸入しましたので、ほとんど全てが挿し木で増やされました。 そのため、秋に、北から南に、順番に金木犀が咲いていきます。
     京都でよく見かける、八重紅枝垂れ桜は、遅咲きですので、花見を出来なかったお客の心を少しだけ慰めてくれます。
     くどくなって申し訳ありません。

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    1. 熊野古道は私も歩きたいなと思いながら、まだ実現していません。行きたい所はほんとにいくらでもありますね。
      金木犀前線というのもあるんですね。我が家でも毎年その香りで季節の到来を教えてくれていますが、あっという間に通り過ぎる感じです。桜よりも早い感じがします。
      色々な知識をお持ちなので、楽しいです。ありがとうございました。

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  16. 千畳敷、大自然の荒々しさが伝わってくるようです。 最近は近くの海にも出かけないので、新鮮に思えました。
    梅園素晴らしいです。私はずっと以前に和歌山の白浜に行ったきりで、本場の梅は見たことがありません。
    山々はさぞかし美しいことでしょう。

    フッターにアップされている千鳥ヶ淵の撮影は、綺麗ですね。ここの桜を見ながら靖国神社の方へ歩いていくのが好きでした。 懐かしいです。

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    1. 東京におられたのですか?東京の桜の名所、ほんとにすばらしいですね。隅田川沿い、千鳥ヶ淵、皇居前広場、新宿御苑・・・その豊かさと大きさと存在感には驚きました。靖国神社の桜には、何かはっと心を打たれるものがありました。

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Thank you for visiting and leaving comments. It's really encouraging!

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